Wednesday, December 14, 2016

Finished Projects 2016

Salam... hai... sekali sekala kita bersiaran.. Dah sampai penghujung 2016 dah..Tak sempat nak post satu satu project so kita wrap je lah... Project CS yang siap sepanjang tahun ini.. Saya tak ingat sangat project mana yang siap dulu.. so kita rojak je lah...

Fleurs de Paris by Dimensions stitched on 14ct aida.. CS ni saya jahit time lunch hour kat ofis masa kerja dulu..senang je design ni.. 

Peonies and Delphiniums stitched on 18ct aida.. yang ni saya punya.. dua kali jahit design yang sama..rasa nak muntah pun ada..hehe.. masa first jahit utk tempahan dulu saya stuck kat backstitch..so utk saya punya ni, saya backstitch sambil2 supaya taklah peram lama sangat..

Butterfly Forest by Dimensions stitched on 14ct aida.. Suka sangat design ni.. tak ambil masa yg lama sangat sbb banyak half stitch..

Teapot collections by DMC stitched on 16ct aida.. Stitched for competition, saya rasa saya punya hasil ni just cukup syarat je.. Peluang menang agak tipis la jugak sbb penyertaan untuk kategori ni sangat banyak.. lagipun saya takde tambah apa2 pun samada special stitches atau guna specialty threads.. so takdelah markah untuk creativity..redha jelah janji siap...

Lastly, Teatime Welcome by Dimensions stitched on 18ct aida.. Siap akhirnya.. Design ni sangat cantik..tak jemu mata memandang... 

Bawah ni project kecil-kecilan.. Kiri the cat dan Somebunny to love saya dapat free kit drpd majalah Cross Stitch Card Shop.. Dah bertahun-tahun dapat, baru terasa nak jahit.. So there, antara hasil cs tahun ini. Ada lagi yang kecik2, tak sempat snap gambar dah bagi kat cikgu cikgi masa teacher's day.. Oh.. one more thing..ni finished je..tapi sebenarnya dah jadi wip selama bertahun2..hihi.. yang betul2 start tahun ni dan habis tahun ni cuma teapot tu je plus yang kecik2 tu..
Kiri the Cat

Somebunny to love

Thimble cross stitch..



Thursday, November 10, 2016

WIP ~ DMC Cross Stitch Competition


Salam...

Hai tak sangkalah pulak kan terjebak dalam competition. Selama beberapa kali diadakan, saya tak pernah take part... Malas sesungguhnya dan tak nak stress.. Nak jaga kekemasan depan dan belakang (which is quite troublesome for me) dan juga nak siapkan sebelum deadline.

Setelah sebulan lebih akhirnya siap juga, baru siap crosses sahaja...hahaha.. belum backstitch lagi..Sepanjang jahit ni macam macam dugaan..dengan ketiadaan air yang agak lama, batuk demam lagi..memang semangat menjahit ni agak down...

Actually kain yang diberi dalam kit ni adalah preprinted 11ct.. tak susah menjahitnya tak perlu menanda... but since saya tak suka kain besar2 saya jahit atas 16ct.. tp tulah buat grid pun banyak salah kira.. haha.. comot sangat siap tertumpah air lagi atas ni.. takpe basuh nnti cantik la dia..

Masuk competition ni actually sebab kena push 3 penjuru.. sisters kat haby campur my husband sekali... amboiiii kemain lagi suruh kita masuk ye...hmm takpelah..lega banyak dah ni sbb dah siap cs.. hopefully dapat meet deadline hujung bulan ni... Tak sabar nak siapkan sebab saya ada berderet wip lagi...sambung lagi lain kali...


Saturday, October 29, 2016

Butterfly Beauty

Another dimension kit added to my collection. Sy beli dr ebay 19 oct lepas dan tak sampai 10 hari dah selamat sampai ke rumah.. Alhamdulillah..usually I have to wait 2 to 4 weeks..kira ni parcel delivery paling cepat dr us..😍😍😍

Dah lama puasa beli kit dekat tiga tahun dah kot..jadi bolehlah tambah koleksi lagi..hehe..


Tuesday, July 14, 2015

Dimensions Rose Cuttings



Assalamualaikum.. hai...
Lama sungguh tak update.. Akhirnya siap juga.. First completed project in 2015. Makan masa setahun juga.. Oh lamanyaaa....Tak perlu diperkenalkan lagi Dimensions kit Rose Cuttings ni memang sangat famous. Insya Allah cuti raya ni, nak hantar frame. Akibat simpan terlalu lama, kain cross stitch ni dah naik tompok2 kuning. Basuh pun tak hilang. Letak vanish pun tak hilang.. huhu. Nasib baik pattern ni colour dia mcm romantic, karat2 sikit.. so tak berapa perasan sangat tompok2 kuning tu.. Okaylah.. Layan...






Tuesday, May 19, 2015

Basic Dress





Salam.. Cuti Labour Day hari tu dapat la jahit baju kat budak kecik ni...pattern basic je ni... Saja nak buat labuh, tambah ruffles kat bawah tu...Alisha ni cepat meninggi. Kalau tgk, org ingatkan dah 6 tahun, padahal baru je 4 tahun.. Dia suka sangat sebab skirt kembang.. Selalu je perasan princess.. Best sekali sekala jahit kain cotton.. senang je.. Ada sehelai lagi dress Alisha, tapi tak sempat nak tangkap gambar.. Next time la pulak...