Thursday, December 20, 2018

Anchor Scarlatti


Hai..bersiaran kembali..Teruja saya nak post finished project yang terkini.. Anchor Scarlatti! Akhirnya siap jugak..saya sendiri pun macam tak percaya.  Anchor Scarlatti ni dah lama ada dalam wishlist saya. Yelah saya ni peminat tegar bunga poppy. Yg buat sy semangat nk buat sbb tgk wip Balkis yudastitch. Semangat punya pasal sy terus je mulakan tanpa selidik chart dia dulu..

So tgh syok2 jahit barulah tersedar rupanya design ni ada banyak FRACTIONS! Gila banyak ok! Aduiii..dahlah guna 16ct rasa cam kecik gila time nak jahit 1/4stitch tu hampir tak nampak..Mulanya sy positif tp tak lama lepas tu rasa nak give up..Hmm camtulah sy teruskan projek ni..kejap ok kejap rasa nak berhenti.Lepas sebulan lebih camtu saya stop projek ni utk masa yg agak lama..Selain tak nampak..kaler merah yang terang benderang tu agak menyakitkan mata..So switch projek lain pulak..

After a while, sy berhenti buat cross stitch utk tempoh yg agak lama..3 bulan gitu..mmg masalah mata dan saya pun dah agak bosan buat cs..huhu..Lepas sy tukar spek baru, barulah sy sambung balik..sy siapkan bunga2 dulu baru sy cuba habiskan yg lain2.. Lepas siap semua cs dan half stitch, penyeksaan backstitch pun bermula..πŸ˜‚ 

Wow! bs dia jenis yang cucuk kat tgh2 kain ok..dan jugak kat tgh2 stitches.. bs dia pendek2.. bergerak setengah kotak setengah kotak..kau rasa? Tak menghairankan sebenarnya sbb sy dah biasa bs mcm ni dlm design anchor tp sblm ni semua design kecik2 je..bila kena buat design besar atas kain 16ct pulak tu...mmmm mmg taktau nk kata apa..hadap jelah kan..awal2 tu sy bs sikit sakit mata..pastu sy merenung kosong kat kain 10 minit..skroll phone..jahit balik sikit..mcm tulah seterusnya sampai siap.. Aduh letih.. dah 3 hari siap pun blm hilang letih lagiπŸ˜‚.. 

Tapikan di sebalik semua tu..nilah kemanisannya..cantik giler ok..bunga poppies yg cantik tambahan ada cherries kat bawah tu..teko dan pasu tu..kira mmg perfect la design ni bagi saya! Actually to be fair kesusahan yg sy rasakan tu mainly sbb faktor umur kot.. kalau sy buat ni 20 tahun lepas mungkin takkan ada masalah ni semua..πŸ˜‚
Lastly..silalah nikmati gambar2 Anchor Scarlatti kat bwh ni..Enjoy!





Monday, April 30, 2018

Sewing Projects

1st entry 2018.. Tahun ni azam nak memperbanyakkan projek jahitan..Nak belajar teknik jahitan yang berbeza2 dan cuba nak kemaskan jahitan.. Setiap tahun pun azam yang sama jugak hehe.. tapi tahun ni insyaallah lebih komited.

Asalnya Alisha mintak baju off shoulder tapi saya tahu kalau buatkan belum tentu dia pakai nnti kena ejek dgn abang2 dia..baju ni dia jarang pakai..malu kena ejek.. padahal baju ni lbh kurang mcm sleeveless je..hehe.. suka jahit pattern ni Evelynn by VioletteFieldThreads..banyak teknik jahitan yang saya belajar..

Alexandra by VioletteFieldThreads.. Saya suka collar dia..ada bow..next time nak buat lagi..buat dress ni nak test fitting je lagipun  kain polkadot tu sangat tak best..kejung pastu kedut sesangat.. dah gosok pun camtu jugak tapi guna jelah sbb misi nak habiskan stok kain..huhu

Petite Four by Duchess and Hare. First time beli pattern DH ni..best jugaklah..saya suka pattern dia moderate fit, sesuai utk Alisha yang dah bambam ni..huhu.. Bodice melengkung dan ada tiny ruffles makes pretty details.. cap sleeve pun best.. Pattern ni ada dua variation,satu lagi scallop option.. memang nak buat tapi takde kain yang sesuai..

Ada beberapa lagi baju yang dah siap tapi tak sempat ambil gambar lagi..Next time insyaallah.. Harap2 ada lah mood nak tulis entry lagi..

Saturday, August 26, 2017

WIP Peonies and Canterbury Bells

Lamanya tak update...😁😁😁
Sekarang sy tgh sambung wip ni.. peonies.. seksa jugaklah nak jahit atas 18ct skrg ni.. mata pun kdg2 gatal..

Sy try post ni guna handphone je.. malas nk taip kat pc..tgklah kalau rajin nnt sy update lagi..

Wednesday, December 14, 2016

Finished Projects 2016

Salam... hai... sekali sekala kita bersiaran.. Dah sampai penghujung 2016 dah..Tak sempat nak post satu satu project so kita wrap je lah... Project CS yang siap sepanjang tahun ini.. Saya tak ingat sangat project mana yang siap dulu.. so kita rojak je lah...

Fleurs de Paris by Dimensions stitched on 14ct aida.. CS ni saya jahit time lunch hour kat ofis masa kerja dulu..senang je design ni.. 

Peonies and Delphiniums stitched on 18ct aida.. yang ni saya punya.. dua kali jahit design yang sama..rasa nak muntah pun ada..hehe.. masa first jahit utk tempahan dulu saya stuck kat backstitch..so utk saya punya ni, saya backstitch sambil2 supaya taklah peram lama sangat..

Butterfly Forest by Dimensions stitched on 14ct aida.. Suka sangat design ni.. tak ambil masa yg lama sangat sbb banyak half stitch..

Teapot collections by DMC stitched on 16ct aida.. Stitched for competition, saya rasa saya punya hasil ni just cukup syarat je.. Peluang menang agak tipis la jugak sbb penyertaan untuk kategori ni sangat banyak.. lagipun saya takde tambah apa2 pun samada special stitches atau guna specialty threads.. so takdelah markah untuk creativity..redha jelah janji siap...

Lastly, Teatime Welcome by Dimensions stitched on 18ct aida.. Siap akhirnya.. Design ni sangat cantik..tak jemu mata memandang... 

Bawah ni project kecil-kecilan.. Kiri the cat dan Somebunny to love saya dapat free kit drpd majalah Cross Stitch Card Shop.. Dah bertahun-tahun dapat, baru terasa nak jahit.. So there, antara hasil cs tahun ini. Ada lagi yang kecik2, tak sempat snap gambar dah bagi kat cikgu cikgi masa teacher's day.. Oh.. one more thing..ni finished je..tapi sebenarnya dah jadi wip selama bertahun2..hihi.. yang betul2 start tahun ni dan habis tahun ni cuma teapot tu je plus yang kecik2 tu..
Kiri the Cat

Somebunny to love

Thimble cross stitch..



Thursday, November 10, 2016

WIP ~ DMC Cross Stitch Competition


Salam...

Hai tak sangkalah pulak kan terjebak dalam competition. Selama beberapa kali diadakan, saya tak pernah take part... Malas sesungguhnya dan tak nak stress.. Nak jaga kekemasan depan dan belakang (which is quite troublesome for me) dan juga nak siapkan sebelum deadline.

Setelah sebulan lebih akhirnya siap juga, baru siap crosses sahaja...hahaha.. belum backstitch lagi..Sepanjang jahit ni macam macam dugaan..dengan ketiadaan air yang agak lama, batuk demam lagi..memang semangat menjahit ni agak down...

Actually kain yang diberi dalam kit ni adalah preprinted 11ct.. tak susah menjahitnya tak perlu menanda... but since saya tak suka kain besar2 saya jahit atas 16ct.. tp tulah buat grid pun banyak salah kira.. haha.. comot sangat siap tertumpah air lagi atas ni.. takpe basuh nnti cantik la dia..

Masuk competition ni actually sebab kena push 3 penjuru.. sisters kat haby campur my husband sekali... amboiiii kemain lagi suruh kita masuk ye...hmm takpelah..lega banyak dah ni sbb dah siap cs.. hopefully dapat meet deadline hujung bulan ni... Tak sabar nak siapkan sebab saya ada berderet wip lagi...sambung lagi lain kali...