Tuesday, July 14, 2015

Dimensions Rose Cuttings



Assalamualaikum.. hai...
Lama sungguh tak update.. Akhirnya siap juga.. First completed project in 2015. Makan masa setahun juga.. Oh lamanyaaa....Tak perlu diperkenalkan lagi Dimensions kit Rose Cuttings ni memang sangat famous. Insya Allah cuti raya ni, nak hantar frame. Akibat simpan terlalu lama, kain cross stitch ni dah naik tompok2 kuning. Basuh pun tak hilang. Letak vanish pun tak hilang.. huhu. Nasib baik pattern ni colour dia mcm romantic, karat2 sikit.. so tak berapa perasan sangat tompok2 kuning tu.. Okaylah.. Layan...






Tuesday, May 19, 2015

Basic Dress





Salam.. Cuti Labour Day hari tu dapat la jahit baju kat budak kecik ni...pattern basic je ni... Saja nak buat labuh, tambah ruffles kat bawah tu...Alisha ni cepat meninggi. Kalau tgk, org ingatkan dah 6 tahun, padahal baru je 4 tahun.. Dia suka sangat sebab skirt kembang.. Selalu je perasan princess.. Best sekali sekala jahit kain cotton.. senang je.. Ada sehelai lagi dress Alisha, tapi tak sempat nak tangkap gambar.. Next time la pulak...



Thursday, April 2, 2015

In Progress


Hai.. malu nak tunjuk WIP ni, dah setahun lebih dah rasanya, tapi belum siap2 lagi... Seingat saya, paling banyak saya dapat stitch bunga rose ni masa cuti Hari Raya tahun lepas. Sekarang ni saya ikut jejak langkah adik stitcher saya, Ina jahit waktu lunch time kat office. Tapi tak dapatlah jahit sampai sejam, 10 minit je kot... hehe.. jadi lah kan...Cuma tinggal half stitch dan back stitch je, tu yang boring tu.. So in the meantime, saya dah bukak satu lagi plastik dimensions... jeng jeng.. tambah WIP lagi... Okay then, till next time...



Saturday, March 7, 2015

I'm back...

Salam... hai... lamanya tak bersiaran... rindu sebenarnya nak kat blog ni... Dah lama saya menyepikan diri sejak kembali ke dunia pekerjaan. No longer SAHM, the best job in the world... Bila usia di ambang 40 ni, macam2 dugaan yang menimpa, dan tak semena2 sekelip mata dunia kita berubah.. Tapi alhamdulillah, kena bersyukur dgn ujian yang Allah berikan... ada hikmah disebalik semua yang berlaku..

I'm moving on... dah setahun berlalu, tak banyak hasil tangan yang dapat saya kongsikan... Masa sangat terhad.. dah tua2 ni tak boleh lagi nak stay up berjaga utk menjahit atau bercross stitch...Waktu siang dah tentunya ngadap komputer je... huuu...  Untuk kali ni, ni je dapat saya tepek kat sini, baju A line untuk Alisha, Laura Dress.. Suka kain love2 ni sweet je, beli kat Nilai 3...

Kat bawah tu, hasil cross stitch yang dah lama siap.. baru frame kat Haby...Masa tempah tu tak tau harga.. Once dah siap, bila dia bagitau harga, rasa cam nak tersedak je.. ni lah frame yang paling mahal pernah saya tempah tau... tapi takpelah kan.. janji berbaloi...

Ok bye..Sambung lagi next time....




Monday, January 13, 2014

Simple Sewing..


Assalamualaikum.... 

Azam tahun ni, khas utk sewing department hehe, saya nak tambahkan lagi ilmu jahitan ni, banyak lagi yang saya belum explore.. Dari dulu teringin nak jahit pattern yang mencabar, but I always go back to making simple clothes to Alisha... balik2 peasant, sebab tu yang paling senang... Dua project ni pun antara yang senang, kalau dah mahir dgn tekniknya...

sukanya dieeee...

Pattern ni memang simple... set in sleeves, guna satu pola je utk depan belakang, tak payah lining, tak payah lipat hem bagai.. senang.. buat rolled hem kat mesin jahit tepi, seronok lah.. asyiiik... lepas cantum terus buat shirring kat leher dan pinggang.. siap.. senangkan.. tapi tulah kalau terror... saya buat jahit tepi halus tu pun berapa kali asyik buh benang.. dahlah tak suka nak threading benang mesin jahit tepi...Buat shirring guna benang getah tu pun tah berapa kali tak jadi... haha.. agaknya masa buat tu over confident kot... tu yg jadi mcm2 hal...


Milik siapakah pipi ini.. hehe



Ini pulak basic dress.. simple je.. Pattern Geranium oleh Made by Rae.. saya suka sebab bodice dia elok padan je dgn Alisha.. Dalam pattern ni ada dua option, satu gathered skirt, satu lagi pleated skirt... Saya tak berapa berkenan pleated skirt, belum pernah buat lagi.. insyaaAllah tahun ni nak cuba, mana tau kot2 cantik.. hehe.. Dan mungkin saya nak cuba jugak pattern Olabelhe yang kesemuanya pleated skirt.. Tak rajin sebenarnya, sebab pleat ni makan masa.. tapi kalau tak cuba, tak tau kan.. entah2 seronok pulak.. hiiii..




Oklah.. layan je gambar Alisha yang tiba2 tak reti nak posing.. ayah dia kata fake smile.. sebab ayah dia yang ambik gambar.. kalau mama yang ambik, ok jer... :D